Ovaj blog je sasvim licne prirode. Nastao je kao ideja da pomognem sebi pri pokusaju da predjem na potpuno sirovu hranu. Posle nekoliko bezuspesnih pokusaja, odlucila sam da malo osmislim taj, zaista tezak prelazak, kao i da ostavljam pisane tragove o svemu kroz sta prolazim, koji bi mogli da mi daju snagu i motivaciju da nastavim dalje...Mozda ce jos nekome biti od koristi, zato sam odlucila da objavljujem tekstove u vidu ovog bloga. E, pa...srecno samoj sebi!
rawemina | 15 Maj, 2016 19:10
Još uvek nisam na sirovoj ishrani...tek treba da osmislim svoj put. Neću ovde mnogo pisati o svojoj prošlosti. Spomenuću samo da mi je ideju za ovu vrstu ishrane dala jedna knjiga: Ernst Gintera "Život bez bolesti". Ono što me je još više motivisalo jeste smrt mog mladog (43) supruga. Bolovao je 4 godine od melanoma i za sobom ostavio dete od 4 godine i mene...svoje rođake, prijatelje, planove, želje, ideje, budućnost... Od svoje 20-te godine se rastajem na nemio način od onih koje volim. Moja baka je umrla od raka pluća u svojoj 73. godini, zatim, par godina kasnije moj otac u 56. godini i sad moj Dule... Tragala sam na sve strane o lekovima, načinu lečenja, alternativi,...rak je bio nepobediv. Sve dok nisam otvorila prvu knjigu o sirovoj hrani... Moj muž nije želeo da pokuša, da jeste, sada bi možda bilo drugačije...
U međuvremenu sam pročitala mnogo knjiga, najviše su mi se dopale knjige dr. Normana Vokera, Viktorije Butenko, dopali su mi se blogovi Kristine Kariljo Bukaram, poznatije kao FullyrawKristina , posebno njeni You tube klipovi, naše Marine Grubić, Maje Volk, mlade Jasmine Bogučanin Šarvan... ima pionira i raduje me, jer su svi oni moja motivacija. Hvala im što javno pišu i govore o svojoj ishrani, životu.
Sve informacije koje sam prikupila koristile su mi pri mom prvom pokušaju, početkom Vaskršnjeg posta 2015. godine. Iskoristila sam priliku da pređem na sirovu vegansku ishranu baš u vreme posta, i uz Božiju pomoć, uspela sam 2 i po meseca. Sve do kraja posta. Na Vaskrs sam prekinula post, sa namerom da se ponovo vratim na staro nakon praznika...naravno, nisam.
Mi smo zaista ovisni o kuvanoj hrani i mesu, ne kažem da nam to treba, već da smo ovisni. Kao pušači ili alkoholičari, mi tražimo određene supstance, iako nam one škode.
Nemam nameru da pišem o koristima sirove ishrane, sigurna sam da ćete informacije o tome naći na internetu, bilo bi neprikladno da ja, kao nastavnik jezika pišem o medicini...ovde ću opisati svoje iskustvo prelaska na sirovu ishranu, iz dana u dan.
Prva ideja je da stvorim plan. Čekam da pojeftini voće i da prestanem sa aktivnom nastavom, pa da počnem...Dakle sredinom juna bih već trebala da budem 100% na sirovom.
Započeću postepeno, prve nedelje jedan sirov obrok, druge nedelje dva, treće bih trebala biti kompletno na sirovoj ishrani. Pisaću o simptomima detoksikacije, o onome šta osećam i proživljavam, da bih se podsetila i stimulisala i da bih imala uvid u uloženi trud i stanje mog zdravlja.
Planiram i uvođenje vežbi, odabrala sam Yogu, jer sam je vežbala i ranije, iz knjige "Yoga u svakodnevnom životu". Vežbala bih u večernjim satima po jedan sat, pet puta nedeljno. Vežbanje je veoma korisno, posebno kod detoksikacije
Moram da mislim i na hidrataciju organizma. 8 čaša vode dnevno je ključno, posebno kad telo počne da izbacuje otrove.
Pre par meseci sam uradila krvnu sliku, bila je odlična. Hranim se većinom lakto-ovo vegetarijanski. U ishranu uključujem jaja i mlečne proizvode, kao i meso povremeno. To je tipična ishrana ovih prostora...Salate su u mojoj ishrani bile oko 30%.
Predamnom je težak put. Zato i pišem ovaj blog jer mislim da će mi biti teže da odustanem kad je moj put javan.
Sada se još uvek informišem, čitam, gledam klipove i planiram...ovo zaista nije mala promena i treba se utvrditi u početku:
1. biti svestan da je to dobro, prirodno, korisno, zdravo i ispravno
2. spoznati prepreke i probleme koji mogu da naiđu
3. utvrditi ispravan način jedenja sirove hrane
4. razmenjivati iskustva
18:06:13
2016-05-16
rawemina | 16/05/2016, 17:56
Hvala na komentaru i pozitivnoj podršci. Ipak, odlučila sam se za vegansku ishranu, baš zbog velikog broja dokaza o štetnosti mesa u našoj ishrani. Zanimljiva je knjiga "Kineska studija", to je najveća svetska nutricionistička studija urađena do sad. Ona dokazuje da meso i životinjski proizvodi zaista štete čoveku i izazivaju mnoge bolesti današnjice. Pošto blog nije koncipiran da tumači vegansku ishranu, neću o tome. Ima literature na internetu zaista mnogo...Hvala u svakom slučaju na komentaru! Srdačan pozdrav!
| « | Maj 2016 | » | ||||
|---|---|---|---|---|---|---|
| Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
| 1 | ||||||
| 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
| 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
| 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
| 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
| 30 | 31 | |||||
Re: Početak na sirovom putu
ummuharun | 16/05/2016, 00:04
Поздрав. Нема сумње да човјек треба да води рачуна о себи и здраво да се храни и умјерено да једе и пије и да не претјерује. И ја размишљам неко вријеме о дијети и контрола у исхрани. Само ћу ти речи једно да човјековом организму треба месо не мораш сваки дан јести али треба. Свињско месо Не јер није здраво и нечисто је. Крава прежива 24 сата траву док свиња само 4 сата а знамо да ће појести и измет исл. За алкохол нисмо и толико од мене. Сретно... И да на крају да кажем имас блог на blogspot.com зове се ИСТИНА И ЛАжИ О ХРАНИ надам се да сам ти од користи била